fbpx

Asuuko kotonasi zombiakku?

Bongaatko kotoasi mahdollisen zombin – väärässä paikassa lymyilevän tai kaltoin kohdellun litiumioniakun tai litiumpariston? Laatikossasi piilotteleva, lattialle tipahtanut tai sekajätteen sekaan hautautunut akku tai paristo on turvallisuusriski, joka kannattaa ottaa tosissaan. Käytöstä poistettu litiumioniakku tai litiumparisto voi herätä vahingoittuessaan uudestaan henkiin ”zombiakkuna” ja jopa räjähtäen syttyä palamaan.

Zombiakkuvaaran välttämiseksi ja ympäristön suojelemiseksi suosittelemme irrottamaan kaikki akut ja paristot laitteesta heti, kun se lakkaa toimimasta tai laitetta ei enää tarvita. Vie akut ja paristot viipymättä navat suojattuina tai muovipussiin pakattuina niille tarkoitettuihin keräysastioihin kauppaan tai muuhun keräyspisteeseen.

Lue lisää ↓

Myös sinun kotoasi löytyy todennäköisesti useita akkuja ja paristoja, jotka voivat muuttua zombeiksi. Litiumioniakkuja käytetään nykyään hyvin yleisesti suomalaisten suosimassa kodinelektroniikassa, kuten kännyköissä, läppäreissä sähkötyökaluissa ja yhä useammin myös erilaisissa liikkumisvälineissä, kuten sähköpyörissä ja sähköpotkulaudoissa. Litiumparistot taas tarjoavat pitkäkestoista virtaa jopa ääriolosuhteissa ja ovat suosittuja siksi esimerkiksi palovaroittimissa, autojen avaimissa, leluissa ja varavirtalähteissä. 

Toimi näin estääksesi zombiakun hyökkäyksen

1. Käsittele akku- ja paristokäyttöistä laitetta huolellisesti ja noudata käyttöohjeita

Pienennät riskiä akun tai pariston vioittumiseen, kun käsittelet laitetta käyttöohjeiden mukaisesti. Tippumisesta, puristuksesta tai vääntämisestä aiheutuvat vauriot voivat vioittaa akun kennoja ja näin saada aikaan zombiakun.

Lataa laitetta aina tuotteelle tarkoitetulla laturilla ja käyttöohjeen mukaisesti. Normaalisti akku lämpenee aina jonkin verran ladattaessa. Älä peitä latauksessa olevaa laitetta, koska tällöin lämpö ei pääse poistumaan.

Lue lisää ↓
2. Peitä navat teipillä

Käytöstä poistetuissa paristoissa ja akuissa on yleensä jäljellä aina jonkin verran sähkövarausta. Siksi ne saattavat huolimattomasti säilytettyinä kuumentua oikosulkuun joutuessaan niin paljon, että seurauksena voi olla tulipalo. 

Tulipaloriski on helppo ehkäistä teippaamalla akkujen ja paristojen virtanavat piiloon heti, kun se irrotetaan laitteesta. Vuotava tai muuten vahingoittunut akku tai paristo tulee laittaa omaan muovipussiinsa.

3. Palauta lähimpään keräyspisteeseen

Voit palauttaa käytetyt pienakut ja paristot helposti maksutta kaikkiin niitä myyviin kauppoihin. Jos keräysastia ei ole näkyvillä, kysythän kaupan henkilökunnalta apua.

Kaupoissa ei kuitenkaan kerätä isoja litiumioniakkuja, joita käytetään sähköisissä liikkumavälineissä kuten sähköpyörissä, -mopoissa ja -skoottereissa sekä tasapainolaudoissa. Niiden keräyspisteet löydät kierratys.info-hakupalvelusta. Valitse sivustolla ”kannettavat akut ja paristot” ja kirjoita paikkakuntasi, niin näet lähimmän alueellisen keräyspisteesi.

Huomio!

Heittämällä akut ja paristot jäteastiaan saatat välttyä itse zombiakkuhyökkäykseltä, mutta hyökkäys voi osua seuraavan eli esimerkiksi jätehuollossa työskentelevän henkilön kohdalle. Varmistetaan yhdessä turvallinen akkujen ja paristojen kierrätysketju kaikille sen parissa työskenteleville viemällä paristot ja akut navat suojattuina oikeaan keräyspisteeseen. 

Näin tunnistat zombiakku­vaaran

Seuraavat tunnusmerkit paljastavat akun tai pariston, joka voi herätä herkästi uudestaan henkiin aiheuttamaan vaaratilanteita. Poista akku tai paristo käytöstä välittömästi ja ota yhteys maahantuojaan tai palauta se viipymättä keräyspisteeseen, mikäli havaitset näitä vaaran merkkejä:

  • Akussa tai paristossa näkyy fyysisiä vaurioita tai se on selvästi pullistunut. Litiumioniakulle on ominaista pieni turpoaminen käytön aikana ja sen saavuttaessa elinkaarensa loppupään voi turpoaminen tulla voimakkaasti esiin.
  • Akusta tai paristosta lähtee hajua
  • Akku tai paristo kuumentuu selkeästi tavallista enemmän
  • Akku tai paristo pitää omituista ääntä
  • Akku tai paristo vuotaa
Estä zombiakun herääminen palauttamalla se oikein keräyspisteeseen
Jos akusta tai paristosta löytyy zombiakun tunnusmerkkejä, pakkaa ja palauta akku tai paristo keräyspisteeseen seuraavien ohjeiden mukaisesti:
Lue lisää ↓

A. Jos akku tai paristo on ollut vielä käytössä vaaran merkkien ilmaantuessa, ota yhteyttä laitteen maahantuojaan lisäohjeiden saamiseksi.

B. Jos akku tai paristo on jo poistettu käytöstä tai maahantuoja kehottaa palauttamaan sen keräykseen, toimi näin:

  • Pakkaa vuotava tai vahingoittunut akku tai paristo omaan tiiviiseen muovipussiinsa ja siirrä se turvalliseen paikkaan, mahdollisuuksien mukaan ulos metalliastiassa tai sisällä paikkaan, jossa lähellä ei ole helposti syttyvää materiaalia.
  • Kun palautat keräyspisteeseen vahingoittuneen akun tai pariston, ojenna se kaupan tai muun keräyspisteen henkilökunnalle ja kerro havainnoistasi. Katso täältä keräyspisteet.

Keräyspisteillemme tarkoitetun ohjeen löydät materiaalipankista kohdasta ”Muut”.

Näin taistelet zombiakku­hyökkäystä vastaan

Zombivaaraa ei aina ehdi ennakoida, joten on tärkeää tietää, miten zombiakun kanssa tulee toimia, kun sen kohtaa. Lue tästä hyödylliset ohjeet vaaratilanteiden varalle.
 
Huomio! Jos et saa alkanutta paloa nopeasti sammumaan tai palo päästää voimakkaasti savua, evakuoi tila välittömästi ja soita hätänumeroon 112. Palavan akun tuottamat savukaasut ovat erittäin myrkyllisiä, joten akkupaloa ei saa yrittää sammuttaa ilman asianmukaisia suojavarusteita.
Lue lisää ↓

1. Irrota laturin virtajohto pistorasiasta ennen palon sammuttamista, jos se on mahdollista.

2. Sammuta palo suurella määrällä vettä, sillä vesi jäähdyttää akkua. Toissijainen sammutustapa on vaahtosammutin. Akun voi myös peittää tukahduttavalla sammutuspeitteellä. Jauhesammuttimen tai tukahduttavan sammutusvälineen käyttö pysäyttää palon hetkellisesti, mutta ne eivät jäähdytä akkua eivätkä estä syttyvien kaasujen leviämistä.

Katso Tukesin litiumioniakun sammutusvideo, jossa litiumioniakkupalon sammuttamista testataan erilaisilla akkupalosammuttimilla.

3. Siirrä akku tai laite mahdollisuuksien mukaan turvalliseen paikkaan, esimerkiksi vedellä täytettyyn metalliastiaan, sillä sammutettuna se voi syttyä uudestaan palamaan. Käytä akun tai laitteen siirtoon apuna patakintaita tai kääri se sammutuspeitteeseen.

Anna akulle ja paristolle positiivinen henkiin herääminen

Lue lisää ↓

Kaikkien akkujen ja paristojen sisältämistä materiaaleista 50–90 % kierrätetään uudelleen käytettäviksi muissa tuotteissa. Esimerkiksi kännyköissä käytettävissä litiumioniakuissa tärkeää kobolttia on Euroopan maaperässä vähän, joten sitä louhitaan pääasiassa Kongon alueella usein alkeellisissa oloissa. Koboltti saadaan akuista talteen ja uudelleen kiertoon Suomessa Akkuser Oy:n kierrätyslaitoksella kaksivaiheisessa murskausprosessissa, joka mahdollistaa palo- ja räjähdysherkkien akkujen turvallisen käsittelyn.

Uusiutumattomien luonnonvarojen lisäksi akku- ja paristoraaka-aineiden kierrättämisellä on merkittäviä ilmastohyötyjä. Tehdyn selvityksen mukaan kierrätetyistä akuista ja paristoista saatavat metallit säästävät päästöjä jopa 98 % verrattuna neitseellisesti louhittuihin. Lue selvityksestä lisää täältä. Lue lisää akkujen ja paristojen kierrätysprosesseista ja kierrätysmateriaalien käyttökohteista täältä.

Muista

Akkuja ja etenkin niitä sisältäviä laitteita voidaan usein myös kunnostaa ja uudelleen käyttää. Esimerkiksi käytettyjä kännyköitä ostavat ja kunnostavat Suomessa Back Market ja Swappie. Kierrätyskeskuksille voi lahjoittaa kaiken kuntoisia sähkö- ja elektroniikkalaitteita akkuineen.

Usein kysyttyä

Miksi juuri litiumioniakut tai litiumparistot voivat muuttua zombiakuiksi?

Gaia Consulting Oy:n vanhempi asiantuntija Antti Pitkämäki avaa tätä ilmiötä tarkemmin blogikirjoituksessaan.

"Litiumioniakun paloriski perustuu ilmiöön, jota kutsutaan lämpökarkaamiseksi. Lämpökarkaamisella tarkoitetaan tilannetta, jossa akku esimerkiksi oikosulusta johtuen tuottaa enemmän lämpöä kuin mitä se pystyy vapauttamaan. Reaktion edetessä ja lämpötilan kohotessa akun sisäisiä rakenteita alkaa hajoamaan, mikä johtaa sisäiseen oikosulkuun ja voimistaa lämpökarkaamista entisestään. Samalla akku tuottaa kaasuja, joista osa on palavia. Lopulta useisiin satoihin asteisiin kohonnut lämpötila aiheuttaa kaasujen ja akun syttymisen. Palotilanteessa akusta vapautuu esimerkiksi erittäin myrkyllistä vetykloridikaasua.”

Myös käytetyissä litiumparistoissa on usein varausta jäljellä. Jos ne laatikon pohjalla tai keräysastiassa osuvat toisiinsa tai muuhun metalliin, voi seurauksena olla oikosulku ja tulipalo.

Tulipaloriskiä on helppo pienentää teippaamalla pariston virtanavat piiloon heti, kun se irrotetaan laitteesta. Näin teippi ehkäisee ikävät yllätykset paitsi keräyslaatikossa myös kotona. Lue lisää akkujen ja paristojen turvallisesta käsittelemisestä ja kierrättämisestä.

Mistä tunnistan litiumioniakun tai litiumpariston?

Litiumpohjaisia virtalähteitä esiintyy paitsi tavallisten sormi- ja nappipariston mallisina myös monen kokoisina akkuina. Litiumioniakku on kevyt, mutta suuren energiatiheyden omaava akku ja sitä voi ladata uudelleen. Litiumparisto on puolestaan kertakäyttöinen paristo, jonka elinikä on kuitenkin pitkä. Parhaiten ne tunnistaa kylkeen merkitystä tekstistä Li, Lithium tai Li-ion.

Klikkaa kuvaa suuremmaksi

Mikä voi herättää uinuvan zombiakun?

”Itsestään syntyvä lämpökarkaaminen on arviolta yhtä yleistä kuin salamaniskun uhriksi joutuminen. Tätä selkeästi yleisempää on lämpökarkaaminen, joka aiheutuu esimerkiksi akun vääränlaisesta käsittelystä.” -kertoo Gaia Consulting Oy:n vanhempia asiantuntija Antti Pitkämäki litiumioniakkujen ja paristojen turvallisuutta käsittelevässä blogikirjoituksessaan.

Lämpökarkaamisen voi aiheuttaa tai sen riskiä lisätä muun muassa akun kolhiintuminen tai muu vaurioituminen, oikosulku, akun vääränlainen käyttäminen tai säilyttäminen tai jopa akun ajan myötä tapahtuva vanheneminen. Siksi myös käytöstä poistettu ja laatikon pohjalle unohdettu akku voi muuttua zombiakuksi, jos sitä pitkän ajan päästä testataan lataamalla täyteen.

Turvallisinta on toimittaa käytöstä poistettu akku viipymättä kierrätykseen. Kannettavat litiumioniakut ja litiumparistot voi kierrättää maksutta suurimmassa osassa niitä myyvissä kaupoissa. Isojen, esimerkiksi sähköpyörissä käytettyjen litiumioniakkujen lähimmän vastaanottopisteen voi etsiä osoitteesta www.kierratys.info.

Voiko keräyspisteisiin palauttaa kaikenlaiset paristot ja akut?

Kyllä, kaikki paristot ja pienakut voi palauttaa maksutta ja ilman uuden tuotteen ostopakkoa kaikkiin akkuja ja paristoja myyviin kauppoihin ja kioskeihin. Vie siis sinne, mistä ostit. Jos keräysastia ei ole näkyvillä, kysythän kaupan henkilökunnalta apua.

Isot litiumioniakut, kuten akut sähköpyöriin, tasapainolautoihin, mopoihin, mönkijöihin ja päältä ajettaviin ruohonleikkureihin voit palauttaa alueellisiin keräyspisteisiin. Lähin alueellinen keräyspiste löytyy osoitteesta: kierratys.info.

Missä akkujen ja paristojen virtanavat ovat?

Akkujen ja paristojen napoja on olemassa melkeinpä yhtä monenlaisia kuin kantajiaankin. Yleisimpien paristotyyppien eli sauvapariston virtanavat sijaitsevat molemmissa päissä, ja ne molemmat tulee teipata. Nappipariston pinta taas on käytännössä pelkkää virtanapaa, ja siksi napit on käärittävä teippiin kauttaaltaan.

Oikosulkuun riittää, että vain osa navasta pääsee kosketuksiin metallin kanssa. Esimerkiksi palovaroittimissa käytetyt 9V-paristot ovat yksi kriittisimmistä paristomalleista, sillä niiden virtanavat sijaitsevat pariston toisessa päässä vierekkäin, minkä vuoksi oikosulun mahdollisuus on suurempi. Litiumakkujen virtanavat muistuttavat usein metallisia hampaita.

En saa akkua irti laitteesta. Voinko palauttaa laitteen akku sisällään ja mihin?

Laitteen voi palauttaa akkuineen sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) keräykseen, lisätietoja löydät täältä: www.serkierratys.fi. Akku irrotetaan laitteesta SER:in esikäsittelylaitoksella, josta se jatkaa matkaansa akkujen ja paristojen käsittelyyn. Jos muistia sisältävien laitteiden tietoturva huolettaa, niin turvallisen kierrätyksen voi varmistaa palauttamalla laitteet lukittuihin tai sinetöityihin data-SER laatikoihin tai käyttämällä tietoturvallista SEIFFI-palvelua.

Miksi akut ja paristot voivat muuttua roska-astiassa zombiakuiksi?

Roska-astiassa akut ja paristot ovat alttiina kolhuille ja voivat joutua kosketuksiin muiden metalliesineiden kanssa aiheuttaen oikosulkuriskin. Vaikka roskapussi olisi päätynyt kolhuitta roska-auton kyytiin, viimeistään siellä se usein puristuu tai vääntyy ja riski akkujen ja paristojen vaurioitumiselle ja lämpökarkaamisilmiön syntymiselle kasvaa. Zombiakkujen aiheuttamat palot voivat kasvaa suuriksi koska niitä on vaikeaa sammuttaa, ja se asettaa myös kaikki jätehuollon parissa työskentelevät vaaraan.

Kuinka paljon zombiakkujen aiheuttamia vaaratilanteita on ollut?

Suomen pelastusviranomaiset ovat rekisteröineet 54 zombiakkujen eli väärin käsiteltyjen akkujen ja paristojen aiheuttamaa tulipaloa vuoden 2020 alusta alkaen. Rekisteristä puuttuu tosin lukemattomia määriä läheltä piti -tilanteita, joissa ei ole tarvittu pelastuslaitosta. Vaaratilanteiden pelätään lisääntyvän ilman nopeaa reagointia, sillä litiumioniakkujen määrän arvioidaan jopa 14-kertaistuvan vuoteen 2030 mennessä. Esimerkiksi Britanniassa zombiakkujen jätehuoltovaiheessa aiheuttamat palot olivat vuoden aikana lisääntyneet 25 prosenttia.

Minkälaisia vahinkoja zombiakuista johtuvat tulipalot voivat aiheuttaa?

Zombiakuista johtuvat tulipalot voivat aiheuttaa monenlaisia henkilö-, omaisuus- ja ympäristövahinkoja, jotka voivat kasvaa suuriksi muun muassa seuraavista syistä:

  • Zombiakku voi herätä henkiin ja aiheuttaa palon yllättävässä paikassa, esimerkiksi liikkeellä olevassa jäteautossa aiheuttaen vaaraa ja haittaa muullekin liikenteelle.
  • Litiumioniakkujen palossa syntyvät kaasut ovat erittäin myrkyllisiä.
  • Litiumioniakun aiheuttama palo voi olla räjähdysmäinen ja palaa lämpökarkaamisilmiön vuoksi pitkään, jopa päiviä.
  • Litiumioniakun aiheuttamien palojen sammuttaminen vaatii hyvin suuren määrän vettä ja sammutusvesi aiheuttaa ympäristön ja pohjaveden pilaantumista.

Huomio
Huomio

Zombiakkujen uhka on helppo torjua. Pidetään yhdessä huolta siitä, että kaikki käytöstä poistetut akut ja paristot palautetaan teipattuina keräyspisteisiin, niin ettei yksikään akku tai paristo joudu väärän jätteen sekaan.

llmianna zombiakku! 

    Lomakkeelle voit ilmoittaa mahdollisesta zombiakun aiheuttamasta vaaratilanteesta.Tietoja käytetään vaaratilanteiden tilastoimiseen.


    Tapahtumapäivämäärä

    Missä vaaratilanne tapahtui?

    Kuvaile vaaratilanne

    Hälytettiinkö paikalle palokunta?
    EiKyllä

    Muuta lisätietoa vaaratilanteesta (esim. aiheutuiko tapahtumasta vahinkoa?)

    Voit jättää yhteystietosi alle.
    Jätealan toimija, toivomme että jätät yhteystietosi, jotta voimme tarvittaessa kysyä lisätietoja.

    Loading...

    Zombiakku sosiaalisessa mediassa

    [ff id="1"]

    Yhteystiedot
    ja linkit

    Alan asiantuntijaorganisaatiot kampanjoivat yhdessä paristojen ja akkujen turvallisen kierrätyksen puolesta zombiakku.fi-kampanjassa.

    Kampanjan alkuperäiset taustatahot ovat tuottajayhteisöt Recser Oy (Paristokierrätys), SER-tuottajayhteisö ry, ERP Finland ry ja Elker Oy (edustaa tuottajayhteisöjä SELT ry ja ICT-Tuottajaosuuskunta) sekä Suomen Kiertovoima KIVO ry, Kierrätysteollisuus ry, Suomen Romukauppiaiden Liitto ry, Kaupan liitto ry, Päivittäistavarakauppa ry PTY ja Finanssiala ry. Vuonna 2023 kampanjaan mukaan liittyivät pakkausalan tuottajayhteisöt Sumi Oy ja Suomen Pakkaustuottajat Oy sekä Fortum Waste Solutions Oy.

    Kampanjaa on rahoittanut Sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK ry. Kampanjan yhteistyötahoina toimivat Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), Suomen pelastusalan keskusjärjestö ry (SPEK) ja Kuluttajaliitto ry.

    Lataa tästä Zombiakku-kampanjan materiaaleja.

    Ota yhteyttä:
    info(a)zombiakku.fi tai katso Paristokierrätyksen yhteystiedot.

    Copyright © 2024 zombiakku.fi